Världen & Sverige

Från världens horisont till svensk mark

Skrämselpropaganda och Krigsekonomi

Skrämselpropaganda och Krigsekonomi

Vad Händer Egentligen i Europa?

Det känns som om varje gång man slår på nyheterna nu för tiden, pratar någon om behovet av en “krigstidsekonomi“. Finlands president är senaste i raden att säga att vi måste öka produktionen av vapen och satsa stort på försvarsindustrin. Det är nästan som att vi helt har gett upp tanken på fred.

Vad betyder ens en krigsekonomi? Jo, det är när en stor del av landets resurser och produktion riktas mot militära behov. Alltså, istället för att fokusera på sjukvård, utbildning eller andra viktiga saker, går pengarna och resurserna till att bygga vapen och annat militärt. Allt för att vara redo för krig, typ.

Det som skrämmer mig mest är hur våra ledare, med hjälp av media, målar upp ett hot från Ryssland för att skrämma oss. Trots att Ryssland själva säger att de inte planerar någon väpnad konflikt, fortsätter våra politiker att prata om det som om det vore oundvikligt. Till exempel, i april sa Tysklands ekonomiminister att de måste utöka sin försvarsindustri, och Ursula von der Leyen från EU-kommissionen pratade om att förbereda oss för krig. (Tyskland får ej ha en stor militär)

När Finlands president pratade med Bloomberg nyligen, sa han att Europa måste börja konsolidera sina vapenbeställningar och att den Europeiska investeringsbanken måste börja finansiera försvarsindustrin kraftfullt. Detta är ett tydligt steg mot en krigsekonomi där produktionen av vapen blir en central del av vår ekonomiska strategi.

Mina tankar om allt detta

Personligen tycker jag det är helt galet att det enda man hör om är eskalering – ingen pratar om fred längre. De säger att Ryssland, som de är rädda för, ska anfalla EU-länder, men samtidigt hävdar de att Ryssland förlorar på slagfältet i Ukraina. Hur går det ihop? De säger att Ryssland har förlorat nästan all sin militär och utrustning, så hur ska de ens kunna anfalla någon?

Jag har följt kriget i Ukraina i flera år och märkt att västmedia säger en sak, men när man kollar noga på andra källor, även ukrainska, så säger de något helt annat! Var är objektiviteten? Vi behöver inte en krigsekonomi som bara kommer att skada medborgarna mer. Vi behöver fred, för vapen skapar inte fred.

Vi måste sluta vara så rädda för Ryssland. Kanske borde vi istället titta på andra hot. Vilka ockuperar redan idag? USA kanske? Vilka utländska soldater finns i Europa idag? Vilket land bestämmer mycket av vår politik? Det är dags att vi ser vad som verkligen händer och att vi är på väg mot avgrunden.

Det är hög tid att vi ifrågasätter denna krigshetsagenda och den propaganda som sprids. Att tro att mer vapen är vägen till fred är en farlig illusion. Vi måste istället arbeta för diplomati, nedrustning och en hållbar säkerhetspolitik som inte bygger på ständig upptrappning och hot om krig.

Det är också viktigt att vi som medborgare är medvetna om de ekonomiska intressen som driver denna utveckling. Försvarsindustrin har mycket att vinna på en ökad militarisering, och det är vår uppgift att se till att våra politiska ledare inte faller för deras lockrop. Fred och säkerhet kan inte köpas för guld, utan måste byggas på förtroende, dialog och samarbete.

Slutord

Europas väg mot en krigsekonomi är skrämmande och måste motverkas. Genom att kritiskt granska våra ledare och deras beslut, och genom att arbeta för fredliga lösningar, kan vi hoppas på en framtid där fred och säkerhet är viktigare än krig och konflikt. Låt oss stå upp mot krigshetsen och arbeta för en bättre värld.

Alla bilder är från pixabay.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *