Världen & Sverige

Från världens horisont till svensk mark

militärbaser

Finland och Sverige som Mål

Konsekvenserna av DCA-avtalet

Från och med den 1 juli har Washington DC tillgång till minst 15 finska militärbaser. Den här utvecklingen öppnar dörren för att USA kan sätta in tunga vapen, även om exakt vilka typer av vapen och utrustning inte är specificerade. Men låt oss vara ärliga, det krävs inte mycket fantasi för att föreställa sig vad det kan innebära.

USA har länge försökt att strategiskt omringa både Ryssland och Kina med medel- och medeldistansmissiler som tidigare var förbjudna. De nya militärbaserna som poppar upp över hela Europa och Asien-Stillahavsområdet är en del av detta spel. Det senaste avtalet med Finland, liksom det med Sverige, är förskönande kallat “Defense Cooperation Agreement” (DCA). Detta avtal tillåter USA att föra in krigsmateriel och soldater till Finland, i en mängd som inte är specificerad.

Vad innebär DCA för Finland?

Det mest oroande med DCA är att det ger USA laglig rätt att skapa militära exkluderingszoner i Finland. Dessa zoner kommer endast vara tillgängliga för amerikansk personal, vilket i praktiken innebär att Finland avstår från en del av sin suveränitet. Detta kan göra landet till ett legitimt mål för ryska missiler i händelse av en militär konflikt mellan Nato och Ryssland.

Tänk dig detta: Den finska regeringen, med president Stubb i spetsen, har potentiellt utsatt 5,5 miljoner finländare för risken av termonukleär förintelse i händelse av en konflikt. Kreml har förutsett dessa rörelser och har därför börjat placera ut nya missilbrigader i nordvästra Ryssland, inklusive ballistiska och hypersoniska vapen. Dessa inkluderar Iskander-M-plattformen och MiG-31K-stridsflygplan utrustade med Kinzjal-system, vilka har hela Skandinavien inom räckhåll. Den stora hastigheten hos dessa vapen ger Moskva möjlighet till en nästan omedelbar vedergällning.

Sverige och DCA: Samma risker, olika land

Sverige har också ingått ett “Defense Cooperation Agreement” (DCA) med USA. Detta avtal ger liknande möjligheter för USA att föra in krigsmateriel och soldater till svensk mark. Liksom i fallet med Finland innebär avtalet att USA kan skapa militära exkluderingszoner i Sverige, områden som endast kommer att vara tillgängliga för amerikansk personal.

Detta medför samma typer av risker för Sverige som för Finland. Landet kan bli ett mål för ryska missiler i en potentiell konflikt mellan Nato och Ryssland. Genom att tillåta dessa exkluderingszoner avstår Sverige i praktiken från en del av sin suveränitet, vilket kan leda till allvarliga säkerhetsutmaningar.

Den svenska regeringen har, precis som den finska, beslutat att gå vidare med detta avtal trots de potentiella riskerna. Beslutet kan innebära att den svenska befolkningen utsätts för liknande faror som de finska medborgarna, inklusive risken för termonukleär förintelse vid en eskalerande militär konflikt. Och vi medborgare har ingen talan.

Fred? Söker NATO Fred?

Om man vill skapa fred så eskalerar man väl inte! NATO´s agerande verkar snarare öka spänningarna än att lugna ner situationen. Nu, med baser i Finland, reagerar Ryssland som väntat med att utöka sina militära resurser längs den finska gränsen och i övriga norr. Det är som att man spelar schack och flyttar sina pjäser närmare och närmare, men det här är inget spel.

Jag fattar inte hur man tänker. Och vi i Sverige, är vi nu säkrare? Va… vi har blivit en säker måltavla vid ett krig. Det här avtalet innebär att vi också kan dra på oss samma sorts repressalier som Finland. Vårt lands suveränitet och säkerhet är på spel, och det verkar som att vi bara går rakt in i det med öppna ögon.

Slutord

Denna text är en sammanställning av information från olika källor och är tänkt att ge en översikt av situationen och de potentiella konsekvenserna av de nya avtalen mellan USA och Finland samt Sverige. Det finns mycket att fundera över här. Hur påverkas vår säkerhet och suveränitet? Vad innebär detta för framtida relationer mellan våra länder och Ryssland? Och kanske viktigast av allt, hur ser vi till att vi inte dras in i en konflikt som vi helst skulle vilja undvika?

Vad är dina tankar kring detta? Dela gärna dina synpunkter i kommentarsfältet. Vi behöver en bredare diskussion om dessa frågor, för det handlar om vår framtid och säkerhet.

Alla bilder är från pixabay.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *