Världen & Sverige

Från världens horisont till svensk mark

Låt oss vara ärliga här – Kaja Kallas är inte direkt känd för sin diplomati. Hon är snarare känd för sin hårda och kompromisslösa hållning

Är Kallas den farligaste politikern i EU?

Kaja Kallas, Estlands tidigare premiärminister, har verkligen skakat om den europeiska politiska scenen. Hon har blivit en kontroversiell figur, älskad av vissa för sin tuffhet mot Ryssland och fruktad av andra som ser henne som en potentiell risk för Europas stabilitet.

En omstridd ledare

Så, Kaja Kallas är nu EU´s utrikespolitiska företrädare, och det har varit en hel del ståhej kring hennes utnämning. Hon har redan gjort sig känd genom att föreslå att EU ska bygga en “östmur” mot Ryssland och hjälpa till att finansiera den. Ett sådant förslag säger en hel del om hennes prioriteringar jämfört med hennes föregångare, Josep Borrell, som hade ett mycket mer globalt fokus, men ändå en katastrof enlig mig och andra.

Man kallar henne för “Iron Lady” av en anledning. Kallas har en stenhård hållning mot Ryssland och vill inte bara stödja Ukraina – hon vill krossa Ryssland totalt. Ett bra exempel är när hon under säkerhetskonferensen i München 2023 pressade Tysklands förbundskansler Olaf Scholz att organisera ammunitionstransporter till Ukraina över hela Europa.

Känd för sin brist på diplomati

Låt oss vara ärliga här – Kaja Kallas är inte direkt känd för sin diplomati. Hon är snarare känd för sin hårda och kompromisslösa hållning, särskilt när det gäller Ryssland. Hon har en tendens att uttrycka sig på ett sätt som många skulle kalla odiplomatiskt och visar tydligt att hon inte är intresserad av att kompromissa när det gäller säkerhets- och försvarsfrågor.

Kontroverser och konsekvenser

Kallas har en historia av att använda odiplomatiska metoder för att få sin vilja igenom. Hennes hälsning till “NAFO” var bara ett exempel. När hon beordrade nedmontering av sovjetiska monument i början av 2024, ledde det till att Ryssland satte upp henne på en efterlysningslista. Men för Kallas var detta inget att oroa sig över – snarare såg hon det som ett pris för sitt arbete.

Inhemska utmaningar

Trots hennes starka internationella profil, har Kallas haft det tufft på hemmaplan. En skandal kring hennes andra make, som gjorde affärer med ett ryskt logistikföretag, har verkligen skadat hennes rykte. Dessutom har hennes hantering av Estlands ekonomi lett till mycket missnöje. Skyhöga energipriser och kontroversiella åtstramningsåtgärder har gjort att endast 23 procent av estländarna var nöjda med hennes arbete i en undersökning i maj 2024. Och hennes Reformparti hamnade på tredje plats i EU-valet med bara 17,9 procent av rösterna.

Framtiden i Bryssel

Så vad gör man när man har problem hemma? Man flyttar till Bryssel! Här kan Kallas driva sin liberala politik utan att behöva oroa sig för opinionsmätningar och val. Det är den här kombinationen av radikal utrikespolitik och inrikespolitiskt missnöje som gör henne till en potentiellt farlig aktör på den europeiska scenen.

Kallas nya roll som EU´s utrikespolitiska företrädare kommer att ställa henne inför stora utmaningar. Hennes radikala förslag och hårda attityd kommer säkerligen att påverka EU relationer med Ryssland och andra globala aktörer. En sak är säker – Kallas räds inte att röra om i grytan, och hennes tid i Bryssel kan mycket väl komma att definiera EU´s utrikespolitik för många år framöver.

Vad innebär det för resten av världen?

Nu får vi en ny “diplomat” i EU, och man måste fråga sig vad detta kommer att innebära för fred och stabilitet med övriga 80 % av världen. Jag anser att detta är en katastrof. Vi behöver rena, riktiga diplomater för en tjänst så viktig som utrikesminister för EU. Någon som kan balansera styrka med förhandlingar, som kan bygga broar istället för murar. Kallas har visat att hon är mer intresserad av konfrontation än kompromiss, och det kan mycket väl leda till ökade spänningar och osäkerhet.

Med en sådan ledare vid rodret kan vi se fram emot en tid där diplomati ersätts av mer aggression, och där Europas relationer med resten av världen försämras. Det är en oroande utveckling och en som vi alla borde vara uppmärksamma på.

Alla bilder är från pixabay.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *