Världen & Sverige

Från världens horisont till svensk mark

Varför jag säger nej till höjd pensionsålder

Varför jag säger nej till höjd pensionsålder

Det finns pengar att hämta på andra håll!

Varför jag säger nej till höjd pensionsålder – det finns pengar att hämta på andra håll!

Hej vänner!

Det är dags att ta itu med ett riktigt viktigt ämne: pensionsåldern. Ni vet, det har varit snack om att höja den igen, fast den redan justerades uppåt för bara några år sedan. Men faktum är att vår allmänna pension ligger på historiskt låga nivåer – inte riktigt vad vi hoppades på efter alla år i arbetslivet.

Låt oss reda ut det här:

Just nu kan vi välja själva när vi vill börja ta ut pensionen från en viss ålder. Men sen finns det den där “riktåldern” som regeringen sätter, och den är på väg att höjas till 67 år år 2029. Inte precis en dröm om tidig pensionering för alla som längtar efter lite välbehövlig ledighet!

Varför jag är emot en höjning:

  1. Andra resurser att använda: Istället för att tvinga oss att jobba ännu längre, borde vi se över pengar som kan tas från andra håll för att stärka pensionskassan. Ta politikernas arvoden till exempel – det är riktigt saftiga summor vi pratar om här! Statsministern fick hem 2 376 000 kr förra året, och om vi räknar in alla riksdagsledamöters lön, snackar vi om över 317 miljoner kr. Jämför det med de cirka 450 miljarder kr som vi lägger på pensioner varje år – här finns verkligen potential att omfördela resurser så att vi alla får en mer rättvis pension.
  2. Försvarsutgifter: Jag har också kollat på försvarsutgifterna för 2024, och de uppgår till imponerande 140 791 miljoner kr. Att granska och kanske justera sådana kostnader kan också bidra till att säkra våra äldres framtid utan att behöva ytterligare förlänga deras arbetsliv.
  3. EU-utgifter: Utöver detta, vi ska inte glömma EU-utgifterna som också är en del av statens budget. Att tilldela 40 miljoner kr till EU visar på andra områden där en omfördelning av resurser kan övervägas för att stödja vår nationella pensionssystem.

Vad händer härnäst?

Regeringen har redan fastställt planer på att höja riktåldern och andra pensionsrelaterade åldersgränser. Men vi måste fortsätta diskutera och pressa på för förändring. Genom att omvärdera statens utgifter och försäkra oss om att pengar används på ett sätt som gynnar alla, kan vi skapa en hållbar och rättvis pensionsplan för framtiden.

Fler exempel och röster:

Det är inte bara jag som är skeptisk till höjningen av pensionsåldern. Många andra har också lyft fram olika perspektiv:

  • Fackförbunden har uttryckt oro över att höja pensionsåldern utan att samtidigt förbättra arbetsmiljön och hälsan för äldre arbetstagare. De menar att det är orealistiskt att tro att alla ska kunna arbeta längre när många redan nu tvingas till förtidspension på grund av arbetsrelaterad ohälsa.
  • Pensionsmyndigheten har påpekat att om fler människor kan och vill arbeta längre, skulle det kunna öka pensionsutbetalningarna utan att höja åldersgränserna. Men detta kräver investeringar i livslångt lärande och arbetsmarknadsåtgärder för äldre.
  • Ekonomiska experter har föreslagit att en omfördelning av budgeten, som att minska ineffektiva eller överflödiga utgifter, kan frigöra medel för att förbättra pensionssystemet utan att öka pensionsåldern.

Sammanfattningsvis:

Det är därför jag är emot en höjning av pensionsåldern. Låt oss inte tvinga folk att jobba längre än de vill. Istället för att strama åt våra bälten ännu mer, låt oss se över var vi kan dra in för att säkerställa att vi alla får en rättvis bit av pensionstårtan. Det handlar om att prioritera och omfördela resurser på ett smart sätt, så att vi kan njuta av våra pensioner när vi verkligen förtjänar det!

Alla bilder är från pixabay.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *