Världen & Sverige

Från världens horisont till svensk mark

Mina Tankar om Svenskarnas Syn på Euron

Mina Tankar om Svenskarnas Syn på Euron

Jag har nyligen kollat in några undersökningar om vad vi svenskar tycker om att införa euron som vår valuta. Det är faktiskt rätt fascinerande hur våra åsikter verkar förändras över tid.

EU-undersökningen

Till att börja med såg jag en EU-undersökning där 54 procent av oss svenskar säger att vi är för idén att införa euron. Det känns som en ganska jämn fördelning, men det visar ändå att lite fler än hälften är positiva till idén. Det är en stor grej med tanke på att vi alltid haft vår kära krona.

SCBNyaste Mätning

Sedan har SCB (Statistiska centralbyrån) gjort en ny mätning som visar att 34 procent av oss nu vill ersätta kronan med euron. Det är fler än förra året, vilket kanske betyder att vi blir mer öppna för förändring. Jag undrar om det beror på den ekonomiska situationen eller något annat som gör att vi ser på euron med nya ögon.

SOM-undersökningen 2023

När jag kollade på resultaten från 2023 års SOM-undersökning, såg jag att våra åsikter om både EU-medlemskapet och euron verkar vara i rörelse. Det känns som att våra tankar om EU och euron kan påverkas mycket av vad som händer i världen och hur vi känner oss ekonomiskt.

Ytterligare SCB-resultat

En annan mätning från SCB visar att fler svenskar vill ha euron som valuta än tidigare. Det är intressant att se att stödet ökar, även om många fortfarande är skeptiska. Kanske handlar det om att vi vill ha den ekonomiska stabiliteten som kommer med att vara en del av en större valuta.

pixabay.com

Motståndet mot Euron

Men det finns fortfarande ett stort motstånd. En undersökning visade att bara 17 procent av oss tycker att det är ett bra förslag att införa euron, medan hela 83 procent tycker att det är en dålig idé. Det är ganska överväldigande! Det kan handla om att vi är rädda för att förlora vår ekonomiska självständighet eller att vi är osäkra på hur stabil eurozonen verkligen är.

Mina Slutliga Tankar

Själv är jag helt emot tanken om euron. Varför gå med i en kraschande ekonomisk klubb? Många av länderna i eurozonen har stora ekonomiska problem, och det verkar som om deras kriser ofta sprider sig till varandra. Varför skulle vi vilja bli en del av det? Och dessutom, finns EU ens kvar om några år? Det känns som om det är så mycket osäkerhet och instabilitet i EU just nu. Jag tror att det är bättre för oss att behålla vår egen valuta och den självständighet som kommer med det. Det ger oss mer kontroll över vår egen ekonomi och gör att vi kan anpassa oss bättre till våra egna behov och utmaningar.

Alla bilder är från pixabay.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *