Världen & Sverige

Från världens horisont till svensk mark

Nu vet jag varför många vill bli EU-parlamentariker. Det är ett otroligt lukrativt uppdrag, med hög lön och generösa traktamenten.

EU-parlamentariker – Ett Lönsamt Uppdrag

Betydligt Bättre Betalt i Bryssel

Visste du att det är rejält lönsamt att vara EU-parlamentariker jämfört med riksdagsledamot? Enligt Europaportalens senaste sammanställning visar det sig att skillnaderna i ersättning är stora.

Lön och Traktamente: En Stor Skillnad

Låt oss ta två fiktiva politiker från Örebro som exempel: en i Europaparlamentet och en i riksdagen. EU-parlamentarikern drar in en månadslön på 55 400 kr netto, medan riksdagsledamoten får 48 900 kr efter skatt – en skillnad på 6 500 kr per månad eller 78 000 kr per år.

Men den verkliga skillnaden blir uppenbar när vi räknar in de skattefria dagtraktamentena. Riksdagsledamoten får 150 kr per mötesdag, vilket under en genomsnittlig månad 2023 blev cirka 2 100 kr. EU-parlamentarikern, däremot, får hela 4 000 kr per dag, vilket sammanlagt blir 59 000 kr per månad.

Det här dagtraktamentet gör verkligen en enorm skillnad. Kan du tänka dig att gå från att få några tusenlappar extra per månad till nästan 60 000 kr? Det är som att få en extra årslön på köpet bara genom att arbeta i Bryssel istället för Stockholm. Och detta är innan vi ens pratar om de andra förmånerna.

Bostadsersättning: En Annan Förmån

Utöver detta kan riksdagsledamoten få upp till 9 300 kr i bostadsersättning, om ingen av riksdagens övernattningslägenheter är tillgängliga. Men även med detta i åtanke har EU-parlamentarikern ungefär 50 000 kr extra varje månad jämfört med riksdagsledamoten, som får nöja sig med 2 100 kr.

Vad Kostar Uppdraget?

För att ge en bättre bild av hur mycket de svenska EU-parlamentarikerna spenderar på boende och andra kostnader, ställde Europaportalen frågor till alla svenska partier. Men alla utom Centerpartiet valde att inte svara. Centerpartiet ansåg att dessa frågor var för privata.

Det är intressant att partierna inte vill svara på dessa frågor. Man kan undra vad det är de vill dölja eller varför de tycker att dessa uppgifter är för privata. Det handlar trots allt om skattebetalarnas pengar och hur de används. Transparens borde vara en självklarhet, speciellt när det gäller offentliga medel.

Enorm Skillnad i Nettoinkomst

Slutligen, när allt räknas in, får riksdagsledamoten från Örebro ungefär 51 000 kr netto i månaden, medan EU-parlamentarikern får över det dubbla – hela 105 200 kr netto per månad. Det är en rejäl skillnad, minst sagt!

Det är inte svårt att förstå varför många lockas av uppdraget som EU-parlamentariker. Med sådana ekonomiska förmåner är det nästan som att vinna på lotto varje månad. Men det väcker också frågan om det verkligen ska vara så här. Borde vi ha så stora skillnader i ersättning mellan våra folkvalda, beroende på om de arbetar i Bryssel eller Stockholm?

Ska Det Vara Så Här?

Nu vet jag varför många vill bli EU-parlamentariker. Det är ett otroligt lukrativt uppdrag, med hög lön och generösa traktamenten. Ska det verkligen vara så här? Är det rimligt att ha så stora ekonomiska skillnader mellan politiska uppdrag? Det är något vi verkligen borde fundera på och diskutera mer öppet.

Jag tycker att vi borde sträva efter en mer rättvis och transparent ersättningsmodell för våra folkvalda. Det ska inte behöva vara så att en politiker tjänar dubbelt så mycket bara för att de arbetar utomlands. Alla som engagerar sig i politiken och representerar folket förtjänar en rättvis ersättning, oavsett var de arbetar. Vanlig arbetarlön borde räcka eller hur?

Det här är något som vi behöver ta upp till diskussion och hitta en lösning på. För i slutändan handlar det om rättvisa och transparens, och det är något som borde vara en självklarhet i en demokrati.

KategoriEU-parlamentarikerRiksdagsledamot
Månadslön (efter skatt)55 400 kr48 900 kr
Dagtraktamente per dag4 000 kr150 kr
Månatligt traktamente59 000 kr2 100 kr
BostadsersättningIngår i traktamentet9 300 kr
Total nettoinkomst per månad105 200 kr51 000 kr

Alla bilder är från pixabay.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *